Повечето от нас си нямат никаква идея какъв по размер е днешния интернет. Ако решите да потърсите "бизнес услуги" например, направо ще останете шокиране когато получите обратна връзка с 2,2 милиарда резултати. А знайте, че това никак не е всичко - има още повече подобни страници, непосочени от google, сърфиращ в цялото кибер пространство за абсолютно всички видове услуги и ключови думи.

Учудващо е, че все още има многобройни предприятия и фирми, които смятат, че само с направата на своята интернет страница могат драстично да увеличат оборота на своя бизнес и продажбите на продуктите си. Всеки, който се интересува и занимава с електронна търговия знае, че са важни и необходими и доста други неща, за да могат да се привлекат потенциалните клиенти и посетители на въпросната страница /уеб сайт/.

Обаче истината е красноречива - доста е малък процентът от всички, които са инвестирали в интернет реклама и възвръщат своите инвестиции. Спокойно можем да сравним това като да си купим в пустинята рекламно пространство. Бляскава!... Огромна!... Кампания от билбордове... Която никой няма да види /освен камилите сигурно/.

И все пак, от ключово значение винаги е правилният маркетинг при едно бизнес начинание. От тук следва въпросът, защо голяма част от сайтовете не успяват да се възползват от online рекламата... Е, да! Визитката на вашия бизнес е вашият уеб сайт! И трябва да е регистриран в интернет търсачките, а това трябва да бъде само началото, ако наистина искате да успеете.

Най-важното нещо е да сте наясно по какъв начин и как ще бъдете открити от потенциалните ви клиенти - дали по стандартния метод чрез плащане за маркетинг или както изследват термините за търсене. И двата варианта може би ще ви струват повече предприемаческа мисъл, отколкото време и пари.

Възможно е просто да откриете, че тези, които биха потърсили вашите услуги не са достатъчно, а в случая това няма да оправдае разходите ви. Точно в този момент е нужна вашата креативност и правилна оптимизация на вашия уеб сайт със стотици ключови думи. 

Всички, които започват със създаването на своя уеб-страница трябва да работят усилено за неговата оптимизация за търсещите мaшини. Само това е гаранция за успех. А добрата оптимизация зависи най-много от самите вас и от вашите идеи, отколкото от програмистите и уеб дизайнери, които непрекъснато ви убеждават колко са добри, как ще направят чудеса със сайта ви и т.н. Не трябва никога да забравяте, че една правилна SEO оптимизация отнема време и няма как веднага със започването на вашата рекламна кампания да получите добри резултати, освен ако представените от вас продукти не са уникални на пазара. Не бързайте и имайте търпение!

Маркетингът и правилните стратегии ще тласнат бизнеса ви напред, ще разширят диапазона на вашата аудитория и ще ви отворят нови врати и измерения към успеха, който търсите. Вашият уеб сайт може да бъде вашата голяма награда само когато положите нужните усилия и го направите, както трябва. Защото в противен случай просто ще останете част от онези 2,2 милиарда резултати, които никoй никога няма да види.

 

Add a comment

Немислимо е в днешно време за една организация или фирма да съществува, без активно да присъства в интернет. Съществуването ни е толкова обхванато от световната мрежа, че подсъзнателно вече ако нещо ни потрябва, няма значение информация или продукт, се сещаме моментално, че най-лесен начин да го намерим е с проверка в интернет.

Това предоставя много добро поле за изява на добрите онлайн маркетингови специалисти. Пространството в интернет вече е основната платформа, където трябва да се концентрираме, ако искаме да изградим и да управляваме своята положителна онлайн репутация.

Няма обаче начин да управляваме тази онлайн репутация и спецификите ѝ, ако не дадем теоретическата основа за понятията, които са свързани с нея. Сред важните неща при всяка организация или фирма е изграждането на даден бранд.

Брандът представлява всъщност търговската марка. Това е по-скоро емоционалната марка, с която си създаваме образ пред хората. Това е марката, посредством която всеки от потребителите безпогрешно ще ви разпознава. Това представлява идентичността на фирмата. Брандът значи да накараме всички да ни познаят по дадени символи, по предмети, по цветове или по друг визуален елемент. Ако съумеем да изградим бранда, тогава половината от нашата работа вече е свършена – разпознаваеми сте за хората.

Онлайн репутация е понятие, което представлява имиджа на дадена фирма в интернет, репутацията ѝ сред интернет потребителите. Ако някой напише нашето име в търсачките, ще се покажат най-различни резултати. Някои от тях са похвални, а други – негативни. Няма, разбира се, фирма, която да няма нищо против някой да пише или да говори нещо против нея. Всеки иска да се споделят само хубави неща. Има стъпки, които да предприемете, за да подобрите или изградите репутацията си.

Онлайн репутацията има за цел да постигне разпространението на възможно най-много положителни мнения за нашата фирма. А колкото по-напред в класирането на търсачките се позиционират тези мнения, разпространяващи се под формата на резултати, това е толкова по-добре за вас и бизнеса ви. Крайна цел за всички е да стигнат до първите места в търсещите машини и именно те да са заети с мненията, които ни харесват и искаме да чуваме за себе си.

Колкото по-доволни остават клиентите от вас, толкова по-хубава репутация в онлайн пространството ще имаме. Обратното също важи с пълна сила – ако те останат разочаровани от продукта или услугата, то това моментално ще се отрази върху имиджа ви. Това е общовалиден принцип и не се отнася само за онлайн маркетинга.

Преди време в голяма степен всеки можеше да контролира репутацията си посредством рекламни листовки, билборди, флаери и т.н. В онлайн средите обаче това вече не е така. Всеки специалист също трябва да се съобразява с това. Преди време комуникацията беше по-скоро едностранна – фирмата праща рекламно съобщение, а получателите не разполагат с възможност да отговорят, но вече е двустранна. Потребителите имат възможността веднага да се свържат с подателя и да изразят мнението си за съответния продукт, като връщат веднага имейл.

Живеем във века на онлайн маркетинга и комуникационната политика вече е двустранна. Още една специфика на онлайн репутацията е, че потребителите основно контролират вашата репутация.

Автор: Анита Найденова

Add a comment

Всички знаем, колко е важен престижът и авторитета на дадена фирма/компания. Отнема много време докато един бранд се изгради с положителни мнения и добри представи, офлайн това може да не е много трудно начинание за някои, поради възможността за стабилен контрол и ограничената скорост, но това не е така, когато става въпрос за Интернет или казано по друг начин при онлайн брандинг нещата стоят по друг начин. 

уеб сайт

Това е така, защото със всеки изминал ден технологиите напредват с бързи темпове, а предприемачите са изправени пред огромното предизвикателство - скоростта на приспособяване. Какво имам предвид?

Интернетът има наистина много огромна и мощна скорост, такава даже която ще изневери на вашите представи. Тук нямате право на грешки, защото една такава е умножена х10. Онлайн вие сте подложени на глобална критика и коментар, но ние няма да се насочим срещу представяне на негативите от присъствието в онлайн пространството, а напротив, нашата цел ще е положителната гледна точка.

Представете си следният случай: "Вие сте производител на нестандартни бижута, нещо нестандартно в Българския пазар. Предлагате наистина интересни и уникални стоки, които събират огромен интерес и внимание, но поради липса на капитал сте успели да откриете само един или два локални магазина, чрез които продавате стоката си. 

До тук ок! Един мой приятел чува за вас и решава също да се запознае с вашата дейност, посещава магазина ви и купува това, което му харесва.

Следващия ден ви препоръчва на мен, но като локация вашият бизнес е на много голямо разстояние и аз решавам да ви потърся онлайн, следователно и да закупя вашата стока по този начин. Какво става? Търся с големи усилия, но не откривам нищо, понеже вие не присъствате онлайн! Ето, един загубен клиент.".

Беше наистина дълъг пример, но разбираем, предполагам. Ето защо е важно да притежавате уеб сайт, независимо дали сте производител, доставчик, организация, малка или голяма фирма/компания. Вас ще ви търсят онлайн, бъдете сигурни в това, освен това, ще кажа нещо, което може би не знаете. 

Онлайн имате 3х повече шанс за продажби или популяризация, именно заради скоростта и глобалната потребителска маса, за която ставаше въпрос по-горе в темата.

Ако трябва да погледнем в ползите от онлайн присъствието на вашият бизнес, ще видим следното:

 • Достъп до глобална потребителска маса; 
 • Бърза популяризация на вашата дейност/стока/фирма/компания; 
 • Бърза и удобна комуникация с клиентите ви; 
 • Възможност за получаване на оферти/партньорство; 
 • Създаване на нови бизнес контакти; 
 • По-ниски такси и данъци, особено, ако сте онлайн магазин; 
 • Възможност за създаване на фен база;
 • Детайлно/компактно представяне на вашият бизнес от разстояние;

...и много други хубави неща.

В случай, че искате да се представите на света, внимателно изберете вашият хостинг и домейн. Не избирайте нови компании, ако не предлагат по-нови технологии от сегашните, не може да знаете, колко стабилни и доверчиви са те. Старото винаги е по-добрият избор.

Изберете хостинг компания в БГ, ако планирате да се рекламирате на локално ниво, хем ще ви е лесно с езика, хем са по-лесно достъпни, когато възникне сериозен проблем и обратното, т.е. изберете един от най-добрите световни хостинг доставчици, ако искате да се реализирате в глобален мащаб.

Ако търсите помощ, AdoBiz винаги е на ваше разположение. Затова моля, не се колебайте да се свържете с нас чрез страницата за контакти.

Add a comment

В тази статия, няма да ви кажа за ползите от онлайн присъствието на вашия бизнес, а ще кажа какво губите, ако не сте в онлайн пространството. 

 1. Видимост.

Губите хиляди потребители, които могат да бъдат ваши клиенти! Ще ви го кажа в прав текст, помислете, ако вас ви няма в кибер пространството, как този потенциален клиент ще ви открие, бихте ли ми обяснили? Не, няма да може! Да, точно така! Познахте!

 1. Пари.

Губите пари, губите възможност, възможност за продажба, възможност за печалба! Доказано е хиляди пъти и това е огромен факт! Бизнеси, които започват да изграждат своя имидж в онлайн пространството, удвояват, даже в някои случаи утрояват продажбите си. Но тук играе и огромна роля авторитетът на даден бранд, затова е много важно, как ще се изгради. Изборът на правилната фирма е много важна и от значение!

 1. Авторитет.

Ето го и него. Тук нямате право на грешка! Трябва да сте безупречни, винаги лъснати и във форма! Един провал е равен на 10 такива. Кибер пространството, както ползи, носи и крие своите рискове. Ако умеете да го използвате, ще бъде най-доброто ви оръжие за изкарване на пари, но ако сгрешите има силата да ви унищожи като трошичка! Може би това е причината много хора още да се боят от мрежата - страхът, страхът от провал.

 1. Популярност.

Сами се досетихте, че ако присъствате в онлайн пространството, възможността да имате популярност е глобална, а не само локална, както е в повечето случаи при отсъствие.

 1. Имидж.

Присъствието в онлайн средата, като цяло издига вашия визия, професионализъм и отзивчивостта ви.

 1. Вирал брандинг. (авто-популяризиране).

Аз го наричам така - авто популяризация, наричам го така, защото ми харесва как самите клиенти популяризират вашия бизнес и рекламират дейността ви, ако са доволни от това, което правите. Разбира се за да спечелите тази награда, трябва да спечелите първо клиента, другото става автоматично. Този критерий, както за онлайн пространството важи и за реалния свят.

За изграждане на онлайн присъствие винаги и по всяко време може да се доверите на AdoBiz.

Add a comment