Освен инструментът Ads, за да успеете да постигнете желаната ефективност от вашата онлайн реклама, на вас ви е необходимо също така да имате професионално изграден и завършен сайт, както и да бъде солидно и надеждно поддържан посредством качествено извършване на хостинг услуга. В момента в интернет има над 3 милиарда уеб сайта. Опитвахте ли се да се замислите как потребителите и потенциални клиенти успяват да намерят именно това, което търсят?

Естествено без тези "търсещи машини" това щеше да е невъзможно.

Търсачките са изключително мощни програми, които чрез търсенето по зададени ключови думи "претърсват" уеб страниците в мрежата. Безспорно Google в световен мащаб е най-популярната търсачка със пазарен дял от 39 % в сферата на търсещите машини. Логото на фирмата е най-лесно разпознаваемата марка в света през последните години.

Приходите на този световен гигант Google идват основно от платените реклами. С всеки изминал ден интернет рекламата става все по-ефективна за популяризирането на различни компании, бизнеси, събития, лица и други. Това е така, защото всеки иска да привлече възможно повече нови клиенти с по-евтин и едновременно по-ефективен за това начин. Рекламата има най-висока възвръщаемост точно тогава, когато достигнете до своите потенциални клиенти в момент, в който те имат нужда и искат да закупят вашия продукт. За да комуникирате с вашите нови клиенти в момента, в който те искат вашата услуга, се появиха платените Google реклами, наречени Ads. Чрез Google Ads вие можете изключително точно да осъществите таргетирани рекламни кампании.

С какво е по-различен Google Ads?

Рекламите в интернет се заплашат на "импресия". Това означава, че рекламата ви вече се е показала и е видяна от потребителя. Заплащането се осъществява за брой реализирани импресии /примерно 10 лв за 100 импресии/, както и за даден период от време /примерно 100 лв на месец /. Голямото предимство при системата  Google Ads е, че вие заплащате само на "клик", т.е. само когато потребителите са видели вашата реклама. Докато за другите типове реклама това е невъзможно - може да заплатите дадена сума, без въобще да бъдете забелязани.

Има моменти, в които рекламите постоянно ни заливат. От медиите, билбордовете по улиците, та до снимките и постерите по градския транспорт, табели и други. И колкото и безразличен да е човек към рекламите, идва време, в което всичко това постепенно му омръзва. Обаче линковете в Google Ads засега още не се възприема като реклама. В съзнанието на потребителя погледнато от друг ъгъл това е "полезна реклама".

Друго голямо предимство на Google Ads е, че вие може сами да определяте пред каква аудитория да бъде показана вашата реклама. Чрез определяне на набор от ключови думи това може да бъде реализирано. Така може да сте напълно сигурни, че всяко едно представяне на рекламното ви послание ще е пред точно тази аудитория, която вие търсите и която има интерес и нужда от вашия продукт.

Какво представлява Google Ads?

Заредете уеб сайта на Google. Направете търсене с някоя дума - например "дигитален апарат". Ще видите в ляво резултати от търсенето, които не са платени реклами. Тези обаче, които са най-отгоре и в дясната страна на екрана, това са т.нар. "платени препратки". Те всъщност са платените реклами чрез Google Ads и са обявени винаги като такива.

Add a comment

Интернет рекламата безспорно няма как да бъде сравнявана с която и да било друг тип реклама. Нито телевизионната или печатната реклама могат да осигурят на вашия бизнес успешно и бързо развитие така, както ще го направи рекламата в Интернет пространството.

Някой знае ли, че първата Интернет реклама е възникнала като SPAM през далечната 1994 година в САЩ. Адвокатът   Л. Кантер пуска първия масов e-mail, за да направи реклама на своята адвокатска кантора. Появяват се и първите банери в същата година, а година след това става и първото обединение на рекламодателите, което е съставено основно от алкохолни компании.

Тук в България Интернет рекламата се появява през 2001 година. В същото време, американските потребители са надхвърлили 40%, колкото вече са потребителите в България днес. Което от своя страна означава, че бизнеса у нас тепърва прохожда и навлиза в Интернет рекламите. А знаем, че новостите са обичани от българите. Сега обаче е необходимо бизнесът да бъде информиран и правилно запознат с неограничените възможности, които му дават различните видове реклами в Интернет.

Ето и най-разпространените формати на рекламите в Интернет:

Най-често един уеб банер представлява  рекламно изображение с формата на картинка в GIF, JPEG или PNG формат, което съдържа link към определена страница. Имат за цел да предизвикат действие - кликване върху тях или да работят за конкретно име /брендинг/. В зависимост дали съдържат в тях изображения които се движат, рекламните банери биват два вида - анимирани или статични. Също така имат и определени стандарти.

Тези линкове традиционно са с по-ниска цена и са договорени за относително дълъг период от време. Става дума за текстов link, който е поставен на по-видно място в сайта. 

  • Мултимедийни формати

Реклама от типа "стрийминг" е форма, чрез която в реално се показва в реално време рекламното послание на монитора. Тук нещата доста се доближават до телевизията.

Rich media е средство за комуникация, което съчетава звук, видео и анимация. Масово се използва както при традиционните уеб приложения, така и при безжичните такива. А може да бъде вградено и в мейл или сайт.

  • Прозорец pop-up

Това  са малки  автоматично отварящи се прозорчета при зареждането на даден уеб адрес. Често това  дразни потребителите и затова не са особено популярни.

Това са всякакъв вид онлайн игри, анкети, конкурси, които работят на брендинг ниво и служат за стимулиране на продажбите, изграждане на лоялна аудитория и други.

  • Междинни страници

Те биват два вида - преходна страница, тази която излиза между две страници и изходна страница, посетителят е автоматично прехвърлен към определен сайт при напускане и изход от поща или друга услуга.

Това е сайт, който фирмата финансира с ясно определени цели и е с по-дългосрочни такива за разлика от промосайта. 

  • Платено търсене.

Това е една доста бързо развиваща се форма за online рекламиране. Абсолютния лидер тук е Google Ads.

Съществуват сайтове блогове, които срещу заплащане могат да Ви публикуват определена рекламна или PR статия. Тази публикация може да бъде под формата на някаква интересна новина, която съобщава полезна информация.

Тук рекламодателят създава своето рекламно съобщение и избира подходящи ключови думи които съответстват на сферата, в която функционира компанията.

Автор: Анита Найденова

Add a comment

Знаете ли колко на брой са всички сайтове съществуващи в световната мрежа? Може ли да предположите? Сто хиляди? Сто милиона може би? Или сто милиарда? За да не ви затрудняваме, ето го отговора - всичките интернет страници които съществуват в Интернет са повече от  5000000000 /5 билиона/. Не е за вярване, нали?

Нека сега да разгледаме един примерен сценарий. Представете си, че вие сте един начинаещ бизнесмен предприемач и сте решили да отворите предприятие в по-известна търговска област като хранително-вкусовата промишленост например. За тази цел вие трябва да направите и стартирате фирмена интернет страница с цел популяризиране на бизнеса ви, да му предадете цифрова идентичност и на която страница да ви виждат потенциалните потребители от целия свят само с едно щракване бутона на мишката.

А взехте ли под внимание факта, че вашия уеб сайт ще трябва да се пребори с конкуренцията на останалите  5000000000 сайтове, за да успеете да привлечете голяма част от глобалната аудитория в интернет? И къде ще се намира сайта ви в класациите за интернет надмощие? Излишно е да ви напомняме, че вие трябва непрекъснато да промотирате вашия уеб сайт, за да бъдете забелязани от аудиторията към която се стремите. Представяме ви някои полезни съвети, ефективни идеи и техники  откъде и как да започнете с промотирането на уеб сайтове.

Това е едно изключително важно условие! Трябва да се уверите, че съдържанието на уеб сайта ви е напълно оригинално и по-важното - да бъде оптимизирано от гледна точка на оптимизацията на търсачките /СЕО/. Имайте предвид, че под оригинално съдържание се разбира такова, което не е копирано, дублирано или откраднато от други подобни сайтове на това от което Вие се интересувате. Ключовите думи, таговете за заглавието и мета таговете трябва да бъдат много правилно използвани.

За да се издига вашият уеб сайт нагоре в цласациите на резултатите от търсене,  Link Building  има много съществена и важна роля за това. Може да прибавите  кликове към вашия сайт от други популярни и различни сайтове, а ако имате възможност дори и от правителствени сайтове. Добра идея би било да представите Вашия уеб сайт в няколко уеб директории с цел увеличаване на трафика към него.

Ако нямате достатъчно опит и знания за техниките на СЕО оптимизацията, най-доброто решение което можете да вземете, е да потърсите услугите на специалисти в тази област. Те винаги са отлично информирани за най-новите появили се тенденции и актуализации по отношение на алгоритмите за търсене, по-добри практики и много други. Няма съмнение, че в техните ръце вашия сайт е на сигурно място.

Ето още няколко полезни съвета за промотиране на сайт, в допълнение към идеите посочени по-горе: Отворете секция "блог" на тематика същата като на Вашия сайт и и я свържете към сайта. Блогът ви дава възможност за по-лесна и двупосочна комуникация с вашите клиенти. Приложете концепцията използвана при размяна на линкове.

Това със сигурност ще подобри рейтинга на вашата страница и ще увеличи посещаемостта на аудиторията. Ако можете използвайте за вашия сайт различни ефекти с анимация и графики, но в никакъв случай не го претоварвайте с ненужни такива.

Автор: Анита Найденова

Add a comment

Вече е наложила се практика всяка една фирма да създава собствена страница във Facebook и в другите социални мрежи. Там можем не само да съберем таргетирана публика, а и винаги е доста по-удобно който иска да се свърже с нас, а не да търси контакти в нашия сайт.

Не бива да забравяме и за създаването на профили в отделни тематични сайтове. В случай, че един потребител е посетил сайт за обувки например, а ние продаваме също такива продукти, и види там нашия профил, то тогава вероятността да се пренасочи към страницата ни изобщо не е малка.

Съществуват и други начини да мотивираме хората да посетят нашата уеб страница са платените публикации в новинарските и други подобни сайтове. Вече това са стандартните методи за извършване на реклами на продукти и на услуги, на които не е нужно да отделяме внимание. 

Също така е добре да регистрираме нашия сайт в различни директории. Това изцяло е SEO метод, само че това не би трябвало да изненадва никого, защото всичко под онлайн репутацията всъщност представлява SEO. Онлайн репутацията представлява опаковката на продукта, а съдържанието в него е SEO. Първото се обезсмисля без второто.

Това обаче не са единствените методи да стигнем до първите места в Google по определено търсене. Може да си създадем профили и в YouTube или във Vbox7 например, като качваме там клипове около дейността на нашата компания. Това включва също и забавни клипчета, които могат да ангажират вниманието на по-голям брой потребители.

Те са доста известни сайтове, а това може да ни гарантира лесно за постигане място в  SERP. Може и да не е съвсем пряко обвързано с официалния ни сайт, но пък ни показва в добра светлина. В описанието на всеки клип може да слагаме линк към своя сайт.

Регистрация и възможност за споделяне на материали в социални мрежи са винаги полезни. Такъв тип сайтове са известни и обикновено се класират доста добре в различните търсачки. Възможно е това да ни подсигури още един добър резултат в търсенията, макар и отново да е свързан с нас индиректно.

Оказва се в крайна сметка, че при извършване на добра оптимизация на наличните ни ресурси, първата страница от търсачките по подадени ключови думи ще сочи наши резултати, като официален сайт,  страници в социални мрежи, фирмен блог, сателитни сайтове, клипчета, сателитни блогове и т.н. В тези резултати пък съответно за нас пише единствено положителни неща.

Управлението е един от най-важните етапи от контролирането на нашата онлайн репутация. Представлява всъщност доразвиване и поддържане на изградения вече имидж и разполагаемите ресурсите.

Трябва на първо място да се научим да разбираме и да слушаме хората. Ако например нашият клиент има проблем с даден продукт или пък не е в състояние да си подбере стока, ако се колебае за цената и т.н., добре е да подходим с разбиране и да му препоръчаме нещо, което да му е наистина полезно. Ако един човек остане доволен от нашата стока, той ще ни препоръчва и на други клиенти.

Add a comment

Проучването, направено измежду над 500 търгуващи компании в мрежата показва, че две трети от бизнеса активно инвестират в online рекламирането. По-голямата част от тях съумяват успешно да използват голямото разнообразие от канали в интернет, за да рекламират своята дейност, продукти и услуги и по този начин да привлекат  потенциалните си клиенти да направят своите покупки. Особено поразителен е процентът при американците.

Цели 89% от тях използват интернет, за да пазаруват необходимите им продукти или да вземат актуално решение за тях, или просто да сърфират в мрежата. И понеже online потребителите прекарват изключително много време в социалните мрежи, бизнесите също се стремят да бъдат позиционирани на подходящо място в мрежата, както и за по-дълго време. Това е от изключителна важност за тях, за да могат активно да въздействат върху пазара.

За да успеят да достигнат възможно най-голям брой потребители, отделните компании не спират да инвестират целенасочено в големите търсачки, социалните мрежи и, естествено, във своите фирмени сайтове и магазини в мрежата. Рекламирането в интернет е изключително важна дигитална маркетингова стратегия и всеки бизнес може да използва информацията и да научи как най-точно и рентабилно да се възползва от online рекламирането.  

Ето и малко статистика:

Около 66% от бизнесите правят  инвестиции в рекламирането в интернет. В социалните медии тази цифра много често достига до около 86%, в търсачките платената реклама е 66%, а рекламните карета т.нар. дисплейна реклама е около 80%. Това са и трите най-популярни рекламни канала за online реклама, използвани от бизнеса. В повторно насочване на реклама инвестират малко под половината от бизнесите - към 43 %. Естествено, основната им цел чрез реклама в мрежата е увеличаване на доходите и продажбите им.

Online рекламата е лесен и удобен начин за достигане до крайният потребител, затова трябва да бъде използвана пълноценно. тук пак трябва да подчертаем, че много голяма част от потребителите и консуматорите прекарват много време в мрежата, затова и бизнеса трябва да бъде насочен точно в тази посока.

Поради големите възможности, които ни дава интернет пространството, дори и с по-малка инвестиция ние бихме могли да изпреварим конкуренцията, която въобще не инвестира средства в такъв online маркетинг. Интернет рекламата е една много успешна стратегия за всеки бизнес, които се стреми да привлече повече клиенти и по този начин да се развива във възходяща посока.

Достигането до по-голяма аудитория е много по-лесно и достъпно в сравнение с традиционните реклами и от финансова гледна точка е и по-евтино.Много по-лесно може да се насочва и самата реклама към потенциалните клиенти които търсим, отколкото може това да стане с похватите на стандартните методи за рекламиране.

Различните бизнеси се стремят да инвестират в многото и разнообразни варианти за online реклама, но почти всичките се опитват да използват рекламните карета и социалните мрежи като основни методи за рекламиране.

От своя страна потребителите много често използват социалните мрежи и търсачките. Това е предпоставка бизнесът да се насочи основно в тези платформи и по този начин напълно лесно да достигнат до тях.

Използването на online рекламиране помага на бизнеса да увеличи посещенията на потребителите си в своя уеб сайт и следователно – да увеличи своите приходи.

Автор: Анита Найденова

 

Други сходни статии:

Можем ли да рекламираме безплатно в Интернет?

Интернет рекламата – как да стартираме?

Интернет рекламата - как да рекламираме?

Предимства на рекламата в интернет

Защо онлайн присъствието е важно за вашия бизнес?

Всяка фирма/компания трябва да притежава уеб сайт

Add a comment